Vreau sa fiu antreprenor!

 

Multi ne roaga sa le dam SFATURI privind inceperea unei afaceri sau cum trebuie sa intocmeasca un PLAN DE AFACERI. Putem face acest lucru! Dar... singurul sfat pe care l-as da pentru inceperea activitatii de ANTREPRENOR este: oricine doreste sa inceapa o activitate economica in mod independent, sa-si aloce o perioada de 1-2 saptamani pentru a urma un Curs de Antreprenoriat, unde poti dobandi cunostintele minime care iti vor permite sa nu fi "invaluit" prea usor de viitorii parteneri: furnizori, clienti, organe de control, salariati, contabili, etc.

 

                           Un Antreprenor informat este un Antreprenor de succes!

     Inainte de a explica de ce este bine sa apelam la un consultant cand incepem o afacere, am sa afisez unele statistici avand ca sursa site ONRC:

An Firme radiate Firme infiintate
2007 54 163 147 063
2008 40 113 146 508
2009 62 481 116 029
2010  183 227  122 800
2011 71 970 133 514
2012 71 745 125 603
2013 80 786 124 816
2014 76 843 101 627
2015 94 374 113 167

     Dupa cum vedeti, mai mult de 60 % din societatile infiintate se inchid relativ repede, de la infiintare, lasand in urma datorii si dezamagiri. Foarte multi incep o afacere "dupa ureche", din dorinta de a face economii. Experienta in domeniul afacerilor ne-a oferit multe exemple de firme care, dupa primele 6 luni de activitate au avut pierderi si de cateva mii sau zeci de mii de lei.

     Am sa enumar principalele greseli facute de micii intreprinzatori:

 1. Lipsa unui plan de afaceri - inainte de a ne arunca in valtoarea luptei pentru clienti si piata, trebuie sa ne facem un plan de afaceri. Sa studiem in primul rand:
  1. Care este esenta afacerii? adica din ce o sa scot venit
  2. Cine sunt clientii mei? mai ales de ce ar veni la mine
  3. Care sunt produsele mele? si cu ce sunt mai bune decat ale concurentei
  4. Ce firme imi sunt concurente? si cu ce sunt eu mai bun decat ele
  5. Ce nevoie de personal am?
  6. Ce resurse financiare imi sunt necesare? de multe ori am auzit "daca stiam cat ma costa nu ma legam la cap".
 2. Ce mare greutate sa inregistrezi o firma la ONRC - multi cred ca infiintarea unei firme consta doar in completarea unor formulare. GRESIT!
  1. Este bine sa incep ca SRL, SNC, PFA, platitor de TVA sau nu, platitor de impozit pe profit sau impozit pe venit?
  2. Indeplinesc conditiile pentru a desfasura activitatea aleasa de mine? 
  3. CAEN-urile alese reflecta activitatea desfasurata de mine?
  4. Dosarul pentru ONRC o fi complet?  e groaznic ca dupa ce ai stat cateva ore la coada, sa afli ca iti lipseste cine stie ce document.
  5. Am depus toate documentele pentru autorizare? cei mai multi afla la primul control, si nu afla gratis.
  6. As putea ca odata cu infiintarea firmei sa deschid si un punct de lucru?
 3. Daca am scapat de ONRC inseamna ca am terminat treaba - dupa ce se elibereaza certificatul unic de inregistre de la ONRC, mai sunt necesare inregistrari si depuneri de declaratii initiale la diverse institutii (DSV, Agentia de Mediu, Directia de Sanatate Publica, Primarie, etc).
 4. Pana incep activitatea nu am nici o obligatie, deci nu-mi trebuie un contabil - inca din prima zi de la infiintare (data de eliberare Certificat Unic de Inregistrare) orice firma are obligatii fiscale si declarative indiferent daca are sau nu activitate comerciala. Bineinteles acestea sunt foarte reduse, insa ele exista si sunt generatoare de sanctiuni.
 5. Alegerea unui Contabil "LA NEGRU" - dupa 20 ani de experienta, tot nu am inteles de ce un intreprinzator este atat de "incantat" cand gaseste un contabil care nu incheie nici o forma de contract cu firma si in eventualitatea unui control  sa nu il deranjeze. Cele mai multe colaborari de genul acesta se termina la primul control, cand, intreprinzatorul afla ca actele ii sunt vraiste si ca trebuie sa plateasca amenzi si penalitati de mii de lei. In schimb el este "fericit" ca platea putin la contabil.

 

Consultanta Afaceri

Oferim consultanta pe baza de programare telefonica 0748 033-068:

 • la sediul nostru din Ploiesti str. Leului nr.7;
 • prin email;
 • telefonic;

pentru urmatoarele activitati:

 • infiintare firme;
 • administrare afaceri;
 • contabilitate;
 • resurse umane;
 • fiscalitate;
 • protectia muncii;
 • situatii de urgenta
 • autorizari DSV, Sanatate Publica, Primarie;

Tariful va fi stabilit in functie de durata si complexitatea solicitarii.